Rustig slapen

Bij kinderdagverblijf Pluim slapen de kinderen die daar nog behoefte aan hebben  in principe altijd buiten in speciale buitenbedjes. De bedjes staan in de luwte onder de overkapping, hierdoor is er geen tocht of harde wind en kunnen de kinderen ook bij koud weer buiten slapen.

In Scandinavische landen is buiten slapen heel normaal. Daar adviseert het consultatiebureau om baby’s vanaf 2 weken overdag buiten te laten slapen. De ervaring leert dat kinderen die buiten slapen beter/langer slapen en vrolijker wakker worden. De frisse lucht, de buitengeluiden zoals fluitende vogels, ritselende bladeren dragen bij aan een goed slaapklimaat. De frisse buitenlucht zorgt voor meer weerstand en uit medisch oogpunt is buiten slapen beslist verantwoord.  Zeker kinderen die vaak verkouden zijn of last hebben van luchtweginfecties en allergieën zijn gebaat bij buiten slapen.

Buitenbedjes voldoen aan de wettelijk gestelde Europese normen voor meubilair dat wordt gebruikt in kinderdagverblijven. De bedjes staan overdekt en kinderen hebben daardoor geen last van regen en/of wind. Ook door de constructie van het bed zijn regen en wind geen spelbreker bij het buitenslapen. Daarnaast is het bed voorzien van een hor dat insecten en andere dieren bij de kinderen vandaan houdt. Door de solide en wendbare wielen is het bed goed en eenvoudig verplaatsbaar. Dit geeft ons de mogelijkheid het bed binnen ons gezichtsveld te plaatsen. Een blik door het raam en we zien hoe het is met het slapende kind.

kinderen worden gekleed op basis van de temperatuur: een goede slaapzak en/of deken en muts naarmate de temperatuur lager is en wanten bij vorst. Wij maken gebruik van een vierseizoenen buitenslaapzak. Bij lage temperaturen worden de bedjes voorverwarmd met een oplaadbaar kruikje, deze wordt verwijdert als de kinderen in bed gaan. Voor kinderen t/m 18 maanden wordt een slaapplek binnen gecreëerd indien het extreem slecht weer is.

Het beddengoed en matras worden buiten de opvanguren (de avond en nacht) binnen bewaard zodat het niet vochtig wordt. Ieder kind heeft zijn eigen slaapzak en beddengoed, dit wordt apart bewaard en elke week gewassen. Ouders kunnen een knuffel en geschikte slaapkleding meegeven. Bij de baby’s geven ouders aan welk slaapritme leidsters moeten volgen.