Veel beweging in de natuur

Kinderopvang de Roezemoes weet als geen ander hoe belangrijk beweging is voor kinderen. Door veel buiten te spelen voelen kinderen zich prettiger, slapen goed, eten beter en bouwen  veel weerstand op. Om energie kwijt te kunnen raken en de motoriek te stimuleren wordt de kinderen letterlijk de ruimte gegeven. Er iedere dag buiten gespeeld in onze natuur- en ontdektuin, met de oudere kinderen bezoeken de omringende natuur. Hier kunnen ze heerlijk spelen met natuurlijke materialen maar ook met het basismateriaal. Ook bij minder goed weer gaan de kinderen naar buiten, elke keer doen ze een ervaring op bij regen, sneeuw en kou. Er zijn voor alle kinderen tussen 0 en 4 jaar buitenbroeken en regenlaarzen, die kunnen ze gebruiken bij het koude en natte seizoen. Bij zeer slecht weer zijn we toch bewegend bezig met het “slechtweerprogramma” in de binnenruimte.

Door in de natuur met de materialen te werken die de natuur aanbiedt, worden kinderen geprikkeld hun fantasie te gebruiken. Het gezamenlijk bouwen van een hut en daarbij gebruik te maken van een bijvoorbeeld een zaag. Het zelf maken van een kampvuur en een broodje bakken in de buitenlucht. Het kronkelpaadje ontdekken in onze tuin die we regelmatig anders aankleden. De dierentuin vol met kriebelbeestjes zoeken. Van dit soort activiteiten groeit het zelfvertrouwen. De “risicovolle activiteiten” zijn altijd onder begeleiding van de leidsters en aangepast aan de leeftijd van het kind. Zo kunnen oudere kinderen een zakmesdiploma behalen.

De biologische moestuin leert de kinderen hoe ons eten groeit, wat er allemaal bij komt kijken voordat het eten op ons bord ligt. Door zelf voor de planten te zorgen ontstaat er respect voor ons voedsel en dat verspilling daarvan niet wenselijk is. Ook door zelf te oogsten en daarna te bereiden en op te eten leren kinderen groente en fruit beter waarderen.

Bekijk het natuurplan en het beweegplan van kinderopvang de Roezemoes voor meer informatie.